torsdag 31. oktober 2013

Halloween

Jeg tenkte jeg skulle ta en del i diskusjonen om man skal feire halloween eller ikke. I utgangspunktet så var jeg fryktelig imot at denne amerikanske tradisjoenen skulle adopteres i Norge, enda en tradisjon som handelstanden kan dra millioner ut av. MEN nå er faktisk denne tradisjonen kommet for å bli, det er ikke noen tvil om det. Så da tar jeg å legger min mening bort og lar Emilie glede seg til denne dagen hvert år. Jeg synes det er vårt ansvar som foreldre å heller lære barna reglene rundt denne dagen og ikke minst hvorfor denne dagen blir feiret. I dag skal jeg hente Emilie og vennegrppen hennes på skolen også skal vi ha fest før de går knask eller knep sammen etterpå. Her er litt om hvorfor vi feirer halloween og noen regler som ka være grei å vite, håper alle får en riktig skummel og morsom kveld.



 Halloween er natten før allehelgensdag, 31.oktober. Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, "All hallows eve". Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier "Knask eller knep?", den norske oversettelsen av "Trick or treat?" og får godteri fra folk i nabolaget. Halloween feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilm-estetikk.
Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden, i Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på 2000-tallet.

Historikk

Halloweenfeiringen har røtter i den katolske allehelgensdagen. Den har tatt opp i seg trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloweenfeiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag.
Tradisjonen med å gå fra dør til dør har sin opprinnelse i 1800-tallets allehelgensfeiring. I følge folketroen kunne de døde ferdes fritt allehelgensaften.I både Irland og England var det vanlig at ungdom gikk i maskerte åsgårdsreier mellom gårdene. I Irland gjorde de pek og spiste matofferet som var satt frem til de døde. I England banket de på og ba om sjelekaker. I Irland skar de også ut lanterner av grønnsaker, men de brukte turnips, ikke gresskar.
Irske og britiske emigranter tok med seg tradisjonene til USA, der feiringen fant sin nåværende form. På 1930-tallet var det politiske kampanjer mot halloweenfeiringen i USA, men skikken ble ufarliggjort av at de yngste barna ble hovedpersonene.

Regler

1. Er utelyset slått av så betyr det at de som bor der ikke ønsker besøk, gå videre.

2. Ingen skal ringe på noens dør etter kl 21.00

3.  Det er ikke alle som har tatt denne skikken så om man får avslag så ønsker man vedkommende en god kveld og går videre, knep kan man holde seg for god til.

4. Si takk !!!

5. Aldri gå alene


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar